Navigátor
Tudományos kutatás - művészi alkotás
   

-    A művészi alkotó munka és a tudományos kutatói munka megszervezése a Színházművészeti  és Színháztudományi Műhely keretében történik. A tudományos kutatás a tanszékeken belüli kutatási tervek alapján jön létre. A művészeti alkotás a Stúdió Színház repertoárjához, illetve az egyéni művészi jellegű szerződésekhez kötődik.

-    Az egyetem tanárainak és hallgatóinak művészi és kutatói munkája két alapvető irány szerint tagolódik: művészi alkotás (szerepek, rendezések, zenei alkotások, koreográfia, színházi előadások szövegének adaptációja, fordítása); színháztudományi kutatás (színháztörténet, színház- és drámaelmélet, esztétika, pedagógia).

-    Az egyetem Stúdió Színházát  1962-ben építették. A Stúdió Színház repertoárszínházként működik, mely rendelkezik irodalmi titkársággal, állandó adminisztratív személyzettel, illetve a díszleteket és jelmezeket  létrehozó műhelyekkel (lakatosműhely, varroda, villamossági műhely, asztalosműhely, raktárak). A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem az egyedüli olyan felsőoktatási intézmény a bukaresti  "I.L. Caragiale" Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetemen kívül, amely rendelkezik önálló repertoár színházzal. A Stúdió Színház az egyetem gyakorló színpada, itt készülnek el, és itt kerülnek bemutatásra a végzős hallgatók vizsgaelőadásai. Minden színházi évadban négy bemutató van, melyek közül kettő a román tagozaton, kettő pedig a magyar tagozaton. A Stúdió Színház műsorán hetente négy-öt előadás szerepel. Az utóbbi években az egyetemi színpad megnyílt az egyetemen oktató művészek számára is, az Akadémiai Műhely évente lehetőséget teremt egy művészi produkció bemutatására a Stúdió Színházban. Az Akadémai Műhely eddig három előadást mutatott be tagozatonként. A magyar tagozat előadásai: Roland Schimmelpfennig Az arab éjszaka Szabó Máté rendezésében, Valahol Szecsuánban Barabás Olga rendezésében, a 2006-2007-es évadban pedig John Pielmeier Isten Agnese, Marius Oltean rendezésében. Az Akadémiai műhely Valahol Szecsuánban  című előadása jelentős fesztiválszereplései nyomán a következő díjakat nyerte el: Határon Túli magyar Színházak XVIII. Fesztiválján az Illyés Közalapítvány díja, Kisvárda város polgármesterének díja Barabás Olgának a Valahol Szecsuánbancímű előadás szövegkönyvének megalkotásáért, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza díja B. Fülöp Erzsébet és Tompa Klára színművésznőknek, illetve az Eger város Alkotóközösségi díját az egri XVIII. Magyar Stúdiószínházi fesztiválon.

-    Egyetemünk életében egyre növekvő súllyal van jelen a tudományos kutatás. 2000-től évente nemzetközi színháztudományi konferenciát szervezünk, s megjelentetjük Symbolon címen az egyetem színháztudományi szemléjét. A tudományos kutatás intézményes keretét az egyetem keretei között szervezett, országosan elismert Színházművészeti és Színháztudományi Műhely képezi.

Naptár

© copyright UAT 2018
created by Smartsoft