Navigator
Centrul de studii și creații teatrale
    -    Organizarea creației artistice și a cercetãrii ștințifice este asiguratã în cadrul Centrului de Studii și Creații Teatrale. Cercetarea științificã se desfãșoarã pe baza proiectelor naționale și a programelor individuale în catedre. Creația artisticã se realizeazã prin stagiunile teatrale ale teatrului Studio din universitate și prin contractele personale.
    -    Activitãțile creative ale cadrelor didactice și studenților sunt orientate spre douã direcții: creația artisticã (interpretarea unor roluri, regizarea unor spectacole, realizarea scenografiei, coregrafiei sau coloanei sonore a unor spectacole de teatru, traducerea și adaptarea de texte pentru spectacolele teatrale, compoziție muzicalã); Cercetarea fenomenului teatral prin studii de istoria, teoria, estetica, pedagogia teatrului.

    -    Teatrul Studio al Universitãții a fost construit în anul 1962. Teatrul Studio funcționeazã ca instituție de spectacol cu secretariat artistic, compartiment tehnico-administrativ, serviciu de publicitate și public-relations și are în dotare: atelier de tâmplãrie, atelier de lãcãtușerie, atelier de croitorie, atelier de electricieni, atelier de picturã, magazii pentru decor, mobilã, costume, recuzitã, compartimente de servicii și agenție de bilete. Universitatea de Artã Teatralã din Târgu-Mureș este, alãturi de Universitatea Naționalã de Artã Teatralã și Cinematograficã "I.L.Caragiale" din București unica instituție de învãțãmânt superior artistic din țarã care dispune de o salã de spectacole de teatru: Teatrul Studio. Teatrul Studio este spațiu de învãțãmânt și de creație teatralã pentru studenți și cadre didactice. La Teatrul Studio sunt prezentate anual spectacole realizate de studenții absolvenți. în fiecare stagiune teatralã sunt prezentate minimum patru premiere ale acestora (douã în limba românã și douã  în limba maghiarã) care se impresariazã în regimul teatrelor profesioniste.  Sãptãmânal sunt programate la Teatrul Studio patru, cinci spectacole. în ultimii ani, în cadrul Centrului de Studii și Creații Teatrale sunt prezentate, alãturi de spectacolele studenților, spectacole de teatru realizate de cadrele didactice ale universitãții, care sunt menținute pe afiș pe durata mai multor stagiuni teatrale. în acest sens au fost prezentate spectacolele: "Baby-Sitter" de R. de Obaldia, "Medea redux" de N. la Bute și "Zidul" de Zeno Ghițulescu în interpretarea cadrelor didactice ale secției române, iar "Az arab éjszaka" de R.Schimmelpfennig "Valahol Szecsuánban" dramatizare de Olga Barabás și "Isten Agnese" de John Pielmeier la secția maghiarã. Spectacolul "Atelierului Academic" "Valahol Szecsuánban" a primit premii la Festivalul Internațional al Teatrelor Maghiare de Peste Hotare de la Kisvárda, Ungaria și la  Festivalul Teatrelor Studio ediția XIII din Eger, Ungaria: Premiul Fundației Illyés, Premiul orașului Kisvárda pentru cel mai bun scenariu original, Premii pentru actrițele B. Fülöp Erzsébet si Tompa Klára, respectiv Premiul de Excelențã al orașului Eger.

    -    Organizarea cercetãrii științifice este o realizare mai recentã. în universitate funcționeazã un Centru de Studii și Creații Teatrale, recunoscut de CNCSIS din anul 2003. Din 2000, fãrã întrerupere, se organizeazã anual o sesiune științificã în domeniul științelor teatrale, cu participare internaționalã și tot din 2000 apare cu regularitate revista de științe teatrale "Symbolon". CNCSIS a recunoscut, în 2003, activitatea editurii universitãții.
Raporul de autoevaluare, conform HG nr.551/2007, pentru acreditarea Universitãții de Artã Teatralã Târgu-Mureș pentru a desfãșura activitãți de cercetare științificã - creație artisticã.
     
Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft