Navigator
S-A INTORS MAESTRUL JARDA
2012-10-22


S-A ÎNTORS MAESTRUL JARDA

În 16 octombrie, ora 18.00, în foaierul Universității de Arte din Târgu Mureș, a avut loc celebrarea a 90 de ani de la nașterea maestrului, compozitorul Tudor Jarda. Evenimentul, inițiat de către conf. univ.dr. Ramona Preja, a cuprins o masă rotundă la care au participat foști studenți ai maestrului Jarda, prof.univ.H.C. Valeria Covătaru, prof. Viorel Mureșan (Asociația Trompetiștilor din România), prof. Gelu Furdui (Radio Cluj), Mircea Câmpean (CJCTCP Cluj), colaboratori ai dânsului, Mărioara Precup, domnul profesor univ.dr. Constantin Râpă (Academia de Muzică Gheorghe Dima,Cluj-Napoca) venit de la Cluj tocmai pentru evenimentului nostru, dar și anonimi doritori de a-l cunoaște mai bine pe maestru. 

Mi s-a părut extraordinar că  a putut fi prezent și fiul maestrului Tudor Jarda, care ne-a destăinuit spre finalul serii, despre ceea ce a însemnat Tudor Jarda, omul, tatăl și nu doar pedagogul, compozitorul, valorosul talent.
Ne-a lăsat să pătrundem, datorită relatărilor lui, pentru câteva clipe, în intimitatea maestrului, în viața de familie care nu era nici ea ocolită de marea pasiune a sa pentru muzică, pentru folclor. S-au rostit multe cuvinte de admirație și de dor pentru cel ce a fost Tudor Jarda. Au fost evocate umorul său debordant, pofta sa de viață și, bineînțeles, veșnica dragoste pentru muzică. Aproape pitit în spatele unui aparat de fotografiat, cu zâmbetul pe buze pe tot parcursul serii, stătea alături de noi și nepotul care poartă numele maestrului. Și acesta a rostit cuvinte prețioase despre bunicul său. 

Domnul profesor Constantin Râpă a pus în lumină și cartea despre Tudor Jarda, scrisă de conf.univ.dr. Ramona Preja, care conduce Departamentul de Muzică, program de studiu Pedagogie Muzicală și desigur, predă în cadrul acestuia.
Presărate printre poveștile despre maestrul Jarda, au fost și câteva momente artistice asigurate în mare parte de studenții de la programul de studiu Pedagogie Muzicală, Departamentului de Muzică, din cadrul Facultății de Arte în Limba Română, al Universității de Arte din Târgu Mureș. 

Au interpretat doar muzică românească în cinstea maestrului, studenții din anul I: Frim Laura, Tătar Sebastian și Feneș Octavian, din anul II: Szabo Greta, Sântean Teodora și Popa David Eden, iar din anul III: Bucur Alin, acompaniat la pian de doamna profesoara lect.univ.dr. Carmen Mihaiescu.

În încheiere, aș dori să menționez că în cadrul Departamentului de Muzică, programul de studiu Pedagogie Muzicală, avem o sală de cursuri ce poartă numele maestrului și de care suntem tare mândri, mai ales, știind că Tudor Jarda însuși a predat cândva la Târgu Mureș.

Sântean Teodora, 
anul II, Pedagogie Muzicală 

Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft