Navigator
SPECTACOLUL X MILIMETRI DIN Y KILOMETRI PE SCENA TEATRULUI STUDIO
2012-05-29
SPECTACOLUL X MILIMETRI DIN Y KILOMETRI 
PE SCENA TEATRULUI STUDIO – UNIVERSITATEA DE ARTE DIN TÎRGU-MUREȘ
 

 Marți, 29 mai 2012, ora 19.00 și miercuri 30 mai 2012, ora 19.00, Teatrul Studio al Universității de Arte din Tîrgu-Mureș, va fi gazda spectacolului X milimetri din Y kilometri, un spectacol de Gianina Cărbunariu, producție a ColectivA - proiect realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. 
 
X milimetri din Y kilometri
Un spectacol de Gianina Cărbunariu
Video: Ciprian Mureșan
Asistent de regie: Alexandra Felseghi
Distribuția: Toma Dănila, Paula Gherghe, Mădălina Ghițescu, Rolando Matsangos
Producție: ColectivA
Proiect realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național

Deși respectă multe din regulile dramatice de bază, scenariul spectacolului nu are un autor în sensul clasic al cuvântului. Cele 10 pagini de text sunt doar câțiva milimetri dintr-un scenariu aparținînd unor opere complete kilometrice. Personajele sunt oameni reali, contemporani cu noi, iar orice asemănare nu este deloc întîmplătoare.
Stenograma discuției ce a avut loc în 1985 la sediul Comitetul Municipal al  Partidului Comunist din București face parte din dosarul de urmărire al scriitorului dizident Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul Eu, fiul lor. Dosar de Securitate. Deși tine de dramaturgia unei alte epoci, replici din stenogramă sună de parcă discuția ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, de reacție, aroganța puterii față de cetățeni, oportunismul relației intelectualilor cu această putere, normalitatea privită ca nebunie și ca excepție de la regula pasivității și schizofreniei cotidiene – sunt și teme ale societății românești de astăzi.
Nu “reconstituirea” momentului este miza demersului nostru, ci exercițiul de a înțelege ce sunt dosarele Securității: documente care ne-ar putea ajuta sa descifrăm trecutul? un adevăr parțial? o saga cu multe ramificații și cu un autor colectiv – poporul român? o maculatură? o bombă care ar putea exploda în fiecare moment? o moștenire ciudată pe care o ducem cu noi fără să știm ce să facem cu ea? jurnale ale vieții de zi cu zi ținute fără ca cei care au fost personaje să-și fi dorit aceste jurnale? Câtă ficțiune și câtă realitate? Ce e de făcut acum și de acum încolo? Cît de prezent este trecutul recent?


Spectacolul va fi însoțit de fiecare dată de discuții cu publicul.
Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.

Rezervări locuri la spectacol se pot face la adresa: raluca@uat.ro
 

Raluca Blaga - Secretar literar (secția română) 

Calendar

Azi este ziua lor!
Dorca Lorena
Absolvent: Facultatea de Muzica
Specializarea: Pedagogie muzicala
Sectia Romana
Data nasterii: 1987-10-21
© copyright UAT 2019
created by Smartsoft