Navigator
La departamentul Pedagogie Muzicală „În recital”: Silvan Negruțiu
2011-11-24


În data de 23 noiembrie 2011, la sala Tudor Jarda a Departamentului Pedagogie Muzicală s-a desfășurat proiectul  În recital, în cadrul căruia l-am avut invitat pe unul dintre cei mai consacrați pianiști ai lumii, românul Silvan Negruțiu. Din clipa în care a pășit în micuța noastră sală de cursuri, am simțit toți cei prezenți la această întrunire un val de grandoare, de prospețime, de caldură; un adevărat amalgam de energii pozitive, transmise de un om care dacă în străinătate și-a găsit vreodată harta țării prăfuită, a încercat din răsputeri să o șteargă de acel praf și să o împrospăteze cu lauri. O personalitate remarcabilă, pianistul și profesorul Silvan Negruțiu ne-a mărturisit că îi este greu să vorbească despre el, fapt ce denotă modestia acestui mare artist. Totuși, cu vorbe scăldate în modestie, ne-a povestit despre prima întâlnire cu pianul, febra concursurilor naționale și internaționale, despre compozitorii lui preferați, emoția din timpul unui concert și viața de pedagog din S.U.A.
Are Târgu-Mureșul ca loc de naștere, și spune despre el că este o persoană normală care încearcă să-și facă treaba cât mai bine. La 7 ani, părinții l-au îndrumat spre Liceul de Artă din Târgu-Mureș inițial, pentru a studia vioara însă micul Silvan a fost fascinat de mărețul și armoniosul pian, chiar din timpul examenului de admitere. Primii pași pe calea pianului i-au fost vegheați temeinic de doamna profesoară Emilia Baziotis și doamna profesoară Carmen Mihaescu. A participat la diverse concursuri încă din gimnaziu, iar dorința de a persevera și uriașa pasiune pentru pian l-au condus spre Liceul de Artă Dinu Lipatti din București unde a studiat cu doamna profesoara Magda Stănescu. Pe toată durata anilor de liceu a câștigat premii internaționale acestea fiind rezultatul unei munci asidue. Pentru adolescentul  pianist Silvan Negruțiu, totul a decurs foarte firesc, iar dorința arzătoare de a progresa fără limite și necondiționat în arta pianistică, l-a propulsat pe tânar acolo unde își dorea să ajungă după ce a urmat cursurile Conservatorului din București și anume, la Academia Regală Irlandeză de Muzică din Dublin, unde a fost îndrumat de John O’Conor. Când a venit vorba de compozitorii lui preferați, i-a nominalizat în urma unei grele decizii pe titanul  Ludwig van Beethoven și pe compozitorul și pianistul german Johannes Brahms, susținând că cei doi clasici îl reprezintă cel mai bine. 
Despre muzică spune că este o continuă descoperire  iar despre artă că întărește artistul din om, dar că omul in forma lui, resimte un dezechilibru motiv pentru care trebuie gasit mereu un punct de sprijin, echilibrul sau sâmburele de adevăr. 
Silvan Negruțiu este un adevărat erou al muzicienilor români sau de ce nu, al muzicienilor de pretutindeni. A demonstrat că muzica, mai presus de toate, este un act al umanității, este emoție pură, este necontenit muncă, pasiune, jertfă și cel mai de preț dar al Marelui Demiurg. Silvan a constatat că în România artiștii sunt adulați și prost plătiți, iar tinerii uită de istoria și valorile acestui popor. Consideră ca România nu este un popor de oameni diformi ci unul de caractere mari, iar fiecare are puterea de a-si face țara să strălucească. Spre răsfățul tuturor, Silvan ne-a încântat spre finalul întâlnirii cu Sarabanda din Suita a 2-a pentru pian de George Enescu. Silvan Negruțiu ne-a demonstrat încă o dată că este o calitate umană extraordinară, un muzician de mare clasă care ne-a uimit și ne-a încărcat cu multă inspirație, înțelepciune și poftă de muzică!                                                                                                                   

Articol de Teodora Sântean studentă anul I

Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft