Navigator
Simfonism Scandinav de Inspirație Românească
2011-05-11

Simfonism Scandinav de Inspirație Românească

PEKKA JALKANEN și EVA ALKULA

“Facultatea de Muzică – Universitatea de Arte Târgu-Mureș, organizează două manifestări de excepție în această perioadă.

Este vorba despre compozitorul finlandez Pekka Jalkanen și muziciana Eva Alkula care au acceptat invitația noastră în cadrul a două proiecte inedite pentru cultura și scena muzicală românească.

În data de 16 Mai 2011 orele 12:00, Pekka Jalkanen va susține în Sala Studio/ UAT o conferință pe tema cercetărilor și culegerii muzicii folclorice românești, dar și a creației sale muzicale de inspirație folclorică românescă.

Momentul va fi urmat de un workshop cu titlul Kantele – harpa facerii lumiisusținut de către  muziciana Eva Alkula care va  prezenta și demonstra, în fața studenților și profesorilor, calitățile și tehnicile interpretării la kantele.

Seara de marți, 17 Mai orele 19:00, este programată pentru un concert de excepție. Cei  doi invitați din Finlanda vor fi prezenți în finalul Zilelor Muzicale Târgumureșene, în splendida sală a Palatului Culturii din Târgu-Mureș ocazie cu care vom asista la primul concert intitulat: Simfonismul Scandinav de Inspirație Românească.

 

Este un moment important și din punctul de vedere al deschiderii colaborării noastre cu instituțiile muzicale profesioniste, și mă refer aici la partenerii noștri Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, nu în ultim rând Filamonica din Târgu Mureș.”

Dr. Lucian Emil ROȘCA,

Secretar Științific – Facultatea de Muzică

 

 

 

 

“Creația lui Pekka Jalkanen face o mare favoare culturii românești – egal tradițional-folclorice, liturgic-ortodoxe și savante.  Este vorba despre o muzică ce poartă amprentă românească nu doar prin titluri (compozitorul finlandez are titluri original-românești, precum Vecernieși Nunta Soarelui, ci și prin drama și discursul său musical, și mă refer aici la enescianismul din concertul său pentru kantele și orchestră de coarde.

 

Vor fi prezentate publicului lucrările musicale: Nunta Soarelui pentru flaut și vioară, Vecernie pentru kantele solo și Concert pentru kantele și orchestră  în versiunea pentru kantele și cvartet de coarde alături de membrii ai Filarmonicii din Târgu- Mureș.

 

Pe data de 20 mai, ora 18:00, în Aula Palatului Cantacuzino din București va avea loc la al doilea concert Simfonism scandinav de inspirație românească”.

 

Dr. Marin Marian BĂLAȘA

Muzicolog - Facultatea de Muzică

Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft