Navigator
Mesaj International de Ziua Mondiala a Teatrului
2011-03-28
Mesajul international de Ziua Mondială a Teatrului 2011


 
Pentru un teatru în slujba omului
Jessica A. Kaahwa, Uganda


 
Întâlnirea de astăzi este o adevărată imagine a imensului potențial al teatrului de a mobiliza comunități și a construi punți. 
 
V-ați închipuit vreodată că teatrul poate fi un puternic instrument al păcii și reconcilierii? În timp ce statele cheltuiesc sume uriașe de bani pe misiuni de menținere a păcii în zone de conflict violent ale lumii, teatrul primește puțină atenție ca alternativă în modificarea și gestionarea conflictelor de la om la om. Cum ar putea cetățenii planetei Pământ să ajungă la pacea universală, când instrumentele folosite vin dinspre forțe externe, aparent de represiune?
 
Teatrul pătrunde cu subtilitate în sufletul omului curpins de teamă și suspiciune, transformând imaginea sinelui și deschizând o lume de opțiuni în fața individului și a comunității. El poate conferi sens realităților zilnice, împiedicând un viitor nesigur. El se poate angrena în politicile umane în moduri simple și directe. Fiind atât de cuprinzător, teatrul poate constitui o experiență capabilă de a depăși vechi neînțelegeri.
 
În plus, teatrul este un mijloc dovedit de sprijinire și promovare a unor idei pe care le împărtășim și pentru care suntem dispuși să luptăm atunci când sunt încălcate.
 
Pentru a avea pace în viitor, trebuie să începem prin a folosi mijloace pașnice care caută să înțeleagă, să respecte și să recunoască contribuțiile fiecărei ființe umane la obținerea păcii. Teatrul este limbajul universal prin care putem schimba mesaje de pace și reconciliere.
 
Prin antrenarea activă a participanților, teatrul poate determina muți indivizi să demonteze percepții anterioare dând, în acest fel, șanse individului să renască pentru a face noi alegeri, bazate pe realități și cunoștințe regăsite. Pentru ca teatrului să-i meargă bine, printre celelalte forme de artă, trebuie să facem un pas curajos înainte și să-l integrăm în viața de zi cu zi, unde să trateze probleme grave precum conflictele și pacea.
 
Urmărind transformări sociale și reforme în cadrul comunităților, teatrul există deja în zone răvășite de război și în sânul unor popoare care suferă de sărăcie cronică și boli. Există un număr crescând de povești de succes, în care teatrul a reușit să mobilizeze publicul pentru a face cunoscute victimele traumelor războiului și a le ajuta. Sunt deja în funcțiune platforme culturale precum Institutul Internațional al Teatrului, al cărui scop este „consolidarea păcii și prieteniei între popoare”.
 
De aceea, ar fi o farsă dacă, cunoscând puterea teatrului, am rămâne tăcuți în vremuri ca acestea și i-am lăsa pe mînuitorii de arme și aruncătorii de bombe să se ocupe de păstrarea păcii în lume. Cum ar putea uneltele înstrăinării să acționeze și ca instrumente ale păcii și împăcării?
 
 
 
 
 
Cu ocazia acestei Zile Mondiale a Teatrului, vă îndemn să reflectați asupra acestei perspective și să promovați teatrul ca pe un instrument universal de dialog, transformare și reformă socială. Națiunile Unite cheltuiesc sume uriașe de bani pe misiuni de menținere a păcii prin intermediul armelor în toată lumea, în vreme ce teatrul este o alternativă spontană, umană, mai puțin costisitoare și cu mult mai puternică.
 
Chiar dacă nu poate fi singura cale de a aduce pacea, teatrul ar trebui cu siguranță inclus ca un instrument eficace în misiunile de menținere a păcii.
 
Translated into Romanian
Adrian Solomon
Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft