Navigator
Festivalul “DATINI 2010”
2010-11-15
Cadre didactice universitare și studenți ai Facultății de muzică, secția română, din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș au participat, la Sighișoara, în 6 și 7 noiembrie 2010, la un eveniment muzical deosebit, cu rezonanță națională și anume Festivalul Național de Folclor DATINI ediția a IV-a.
În juriul concursului au fost prezenți dr. Ramona Preja, președinte, drd. Carmen Mihăescu și studenta din anul II Ana Niculescu. De asemenea în organizarea festivalului au avut un rol important studenții Nicu Poșta, din anul II, director al festivalului, Ovidiu Bucșa, anul III și Mircea Stoica, anul I. 
O zi minunată de toamnă, 7 noiembrie 2010, o zi în care ne-au fost picurate în suflete tristețe și melancolie. Parcă timpul s-a oprit o clipă în loc, pentru că românii și-au condus pe ultimul drum un mare poet național Adrian Păunescu. Astfel, în deschiderea Festivalului, a avut loc un moment de reculegere în memoria marelui poet dispărut, urmat de un trist moment poetic.
La preselecție s-au prezentat 23 de concurenți cu vârste între 16 și 25 de ani, veniți la Sighișoara de pe întregul cuprins al României, nelipsind nici reprezentantul Basarabiei.
Juriul, în a cărui componență au fost prezente cadre didactice de la Facultatea de muzică, a jurizat secțiunea de interpretare soliști vocali, probele de concurs constând în interpretarea unui cântec popular cu acompaniament muzical, o doină sau baladă fără acompaniament, autenticitatea costumului popular și, nu în ultimul rând, prezența scenică.
Acompaniamentul soliștilor a fost asigurat de orchestra ansamblului profesionist MUREȘUL din Târgu-Mureș, avându-l la pupitru pe dirijorul Zoli Bambo.
Pe timpul deliberării juriului, au susținut recitaluri: ansamblul ROMÂNAȘUL din Albești-Saschiz, ansamblul PLAIURI ARDELENE al Casei de Cultură din Sighișoara, grupurile vocale folclorice TÂRNAVA MARE din Țopa, DOINA din Albești, FLORI  DE  NALBA din Daneș și corul bărbătesc STEJARUL din Daneș.
O participare deosebită a avut-o studentul Nicu Poșta care a susținut un recital  și care a fost apreciat și aplaudat la scenă deschisă de către toți cei prezenți la gala finală a festivalului.
Desemnarea premianților nu a fost ușoară pentru membrii juriului, deoarece toți participanții au fost într-adevăr buni. Marele premiu al acestei ediții i-a revenit tinerei interprete Cristina-Andreea Haisan din Suceava.
În acordurile orchestrei ansamblului profesionist MUREȘUL din Târgu-Mureș, organizatorii și-au luat rămas bun de la toți cei prezenți în sală cu invitația și cu speranța de a ne revedea la anul în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Național de Folclor DATINI de la Sighișoara.
                                                         Ovidiu  Bucșa, student anul III
                                                    Facultatea de Muzică – secția română


Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft