Navigator
Conferirea titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA
2010-05-12


Universitatea de Arte oferă titlul Doctor Honoris Causa lui Péter Huszti

 

Universitatea de Arte Tîrgu-Mureș oferă titlul Doctor Honoris Causa domnului Péter Huszti. Festivitatea va avea loc în Sala Studio a Universității de Artă Teatrală în data de 12 mai, la ora 13. Laudația va fi rostită de domnul profesor universitar dr.  Levente Kovács. 

 

Cariera artistică și universitară de până acum a lui Péter Huszti poate fi prezentată în trepte. A realizat peste 70 de roluri dramatice numai la Teatrul Madách – unde a fost repartizat după absolvire și al cărui director artistic a fost în perioada  1989-1994. Roluri ca  Peer Gynt, Trepliov, Lucifer, Adam, Higgins, Cyrano sunt mărturii ale prolixității sale actoricești. Conform mărturiilor personale, cea mai mare provocare au fost rolurile din piesele lui Shakespeare: Hamlet, Iago și Lear într-o listă departe de a fi completă. A avut realizări remarcabile și în teatrul muzical, iar în trecutul recent s-a aventurat cu succes și în genul operetei. Actorul recunoscut s-a afirmat apoi și ca regizor, semnând 22 de puneri în scenă importante. Cariera nicidecum finalizată este remarcabilă și la simplul nivel al datelor statistice: mai mult de 100 de filme și emisiuni de televiziune, dintre care 70 sunt roluri principale sau de importanță majoră. Premiile nu s-au lăsat așteptate: premiul   Jászai – 1974, premiul Kossuth – 1974, artist emerit – 1983, premiul de excelență artistică – 2004. Semnează numeroase articole despre teatru și este autorul a patru volume: Regi în tunel ( 1986), Repetiție de memorie (1995), …din noroi, din rază de soare…(2004), Cine sunteți, hei! (2009).
Activitatea de profesor universitar a lui Péter Huszti este mai puțin vizibilă.  Predă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta din anul 1974, este profesor din 1982, a condus Departamentul de Teatru în perioada 1988-2010, a fost rector între  1994-2001, iar momentan este președintele Consiliului Doctoral. Legătura lui Péter Huszti cu Universitatea de Artă din Tg-Mureș își are originile în perioada rectoratului său. Atunci a inițiat patru festivaluri la care a invitat universitatea noastră. Ca urmare s-a dezvoltat o colaborare reală și fructuoasă între cele două instituții, un fel de fraternitate, tocmai în perioada în care universitatea din Tg-Mureș încerca să se reorganizeze după deceniile dictaturii. Pentru domnul rector Péter Huszti nu existau probleme imposibil de rezolvat sau cereri fără soluții. Poate că e prea puțin spus că ne-a oferit ajutor. Ne-a oferit atenție și   ocrotire prin căldura cu care a sprijinit procesul de pregătire al actorilor și regizorilor din instituția noastră. S-a dovedit un bun partener și organizator în domenii diverse de la cazarea studenților și programele de visiting până la organizarea atelierelor și a consfătuirilor profesionale comune.

A sosit clipa în care domnului profesor Péter Huszti, unuia dintre actorii de marcă ai spațiului lingvistic maghiar, fostului rector și actualului președinte al Consiliului Doctoral al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta, Universitatea de Artă din Tg-Mureș îi oferă titlul de Doctor Honoris Causa. Această clipă este o sărbătoare în viața universității noastre. 
După festivitatea, la ora 18.00, publicul va avea prilejul să se întâlnească cu artistul și profesorul recunoscut în cadrul unei întâlniri informale care va avea loc în salaTeatrului Studio. 

Vă așteptăm cu drag!

Universitatea de Artă Teatrală
Str. Köteles Sámuel nr. 6
www.uat.ro

 


Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft