Navigator
Aura Corbeanu la prima întâlnire cu Universitatea de Arte Targu-Mures
2009-10-29

 

 

Aura Corbeanu la prima întâlnire cu Universitatea de Arte Târgu-Mureș

 

- Peste câteva zile va începe a 19-a ediție a FNT. În programul de anul acesta un loc aparte este destinat producțiilor și artiștilor debutanți. Anul trecut o secțiune a Festivalului a fost alocată teatrului independent. Când vom găsi în cadrul programului FNT o secțiune alocată universităților de teatru din țară și producțiilor realizate de studenți-actori?

 

- Festivalul Național de Teatru se adresează producțiilor realizate de profesioniștii spațiului cultural. Studenții – până la terminarea studiilor nu sunt considerați profesioniști – în corelarea cu legislația actuală. În aceste condiții, în cadrul Festivalului vom regăsi evenimente care se desfășoară în mediile universitare, evenimente care de-a lungul anilor s-au adresat direct studenților și evenimente care vin să susțină spațiul „tânăr”. Festivalul, prin însăși structura lui, se adresează spațiului profesionist de teatru. În aceste condiții nu veți regăsi producții ale școlilor de teatru în structura Festivalului Național de Teatru, dar veți avea întotdeauna plăcerea susținerii tinerilor artiști prin evenimente specifice.

 

- Cum comentați „Inițiativa Caraman. Teatrul românesc în România” (o lege care să oblige teatrele naționale să adauge pe lista de repertoriu și dramaturgia contemporană românească)?


- Nu îmi permit să comentez aceasta propunere întrucât cred că termenul „obligatoriu” este depășit la nivelul secolului XXI. Ce pot să susțin este faptul că, prin pârghiile instituționale de care dispune,  fiecare manager de instituție natională își propune la nivelul programului individual această activitate, având responsabilitatea susţinerii şi promovării dramaturgiei contemporane româneşti pe baza unor evaluări profesionale şi în directă corelare cu scopul existenţei instituţiei pe care o conduce.

 

- Sunteți vicepreședinte UNITER, sunteți implicată în organizarea Festivalului Național de Teatru, în presă a apărut numele dumneavoastră în dreptul celor care au salvat Gala Hop de la “înnec” anul acesta. Unul dintre clișeele la modă acum sună cam așa: țara e în criză, prin urmare și teatrul e în criză. Care ar fi cele cinci atribute ideale ale unui impresar pentru a traversa cu bine criza sau pentru a traversa cu bine fenomenul teatral?

 

- În primul rând trebuie să stabilim diferențierea la nivelul termenilor: impresar este diferit de organizator de eveniment și de producător de eveniment.
Instituţia pe care o reprezint ca vicepreşedinte şi anume UNITER, este o uniune de creaţie care are ca scop protejarea, promovarea şi susţinerea creaţiei româneşti şi a creatorilor la nivel naţional şi internaţional.

Gala Tânărului Actor „Hop!” reprezintă unul din programele importante ale UNITER regăsindu-se la nivelul unui program cultural de importanţă naţională, faţă de care avem o datorie morală în a-l realiza anual, în a susține şi a promova tinerii concurenţi, în a realiza această „Piaţă Culturală” atât de necesară spaţiului nostru teatral şi nu numai.
Toate evenimentele acestui an pot fi considerate evenimente speciale iar implicarea mea în aceste evenimente se datorează dorinței reale de a asigura continuitate activităţilor asumate la nivelul UNITER, de a reaşeza dialogul creativ din România pe baze moderne şi de a continua susţinerea demersurilor culturale ale tinerilor creatori.

Cele cinci atribute ideale pe care mi le-aţi solicitat le-aş prezenta astfel :
- încredere în valoarea artistică a evenimentelor culturale în care te implici
- tenacitate
- experienţă
- putere de muncă
- lucrul în echipă
- motivaţie
- rabdare

etc...etc... și suportul familiei

 


- La ce ar trebui să se aștepte studenții UAT care participă la cursurile dumneavoastră și cum v-ați simțit la primul contact cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureș?

 

- Studenţii care participă la cursurile mele trebuie să se aştepte la multa muncă individuală la nivelul activităţilor culturale, la o comunicare permanentă pe spaţiul cultural, la o mobilitate solicitantă şi la plăcerea de a găsi soluţii în situaţii „imposibile”. De aceea cursurile mele se vor baza pe un suport teoretic relativ explicit şi mai ales, pe exemple de proiecte/activități culturale/ pe care le generăm plecând de la nevoia universitaţii/studenţilor/masteranzilor/comunităţii.
Nu uitaţi că aveţi suficiente motivaţii într-un oraş multicultural de a prezenta activităţi permanente şi să nu uitaţi că aveţi alături instituţii publice de cultură şi organizaţii neguvernamentale culturale  importante. Aștept propuneri de proiecte !!!
Primul contact cu Universitatea de Arte Târgu-Mureș - excelent ! o echipa puternică la nivel de conducere, o comunicare directă şi corectă, un corp profesoral profesionist, plin de iniţiativă şi entuziasm şi studenţi dornici de a învăţa, asculta, implica, propune, descoperi etc.

 

Raluca Blaga

- secretar literar Teatrul Studio (secția română) -

 


Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft