Navigator
Rămas bun, Radu Dobre Basarab
2009-09-08

 

Radu Dobre Basarab (n. 22 august 1941, Slatina, m. 8 septembrie 2009, Tīrgu-Mureș) a fost și va rămāne colegul, profesorul sau maestrul nostru, al celor care rămānem să viețuim atașați de ființa Universității de Artă Teatrală Tīrgu-Mureș.

Radu Dobre Basarab a reprezentat un destin exemplar pentru rezolvarea crizei de identitate a omului post-modern: īncepāndu-și formarea intelectuală ca politehnist, el a dat curs finalmente fiorului uman, ceea ce l-a īndreptat spre lumea teatrului. Astfel, a absolvit I.A.T.C. “I.L. Caragiale” din București īn 1969 (la clasa Ion Finteșteanu, Sanda Manu …), īn timpul studenției stabilind minunate legături de prietenie cu George Banu sau Andrei Șerban. Fiind actor la Teatrul de Stat din Sibiu, a īnființat și Societatea Literară “Radu Stanca”, Clubul de Jazz și Teatrul Studențesc, desfășurānd și o prodigioasă activitate jurnalistică, dar și de interpret muzical. Anul 1987 a constituit o cotitură a destinului său spre … Tīrgu-Mureș, unde a fost actor la Teatrul Național și apoi (din 1991) cadru didactic la  Universitatea de Artă Teatrală Tīrgu-Mureș.

Noi, ultimii săi colegi, īl regretăm īn toate ipostazele sale de talent plurivalent, dar mai ales īi simțim lipsa din spațiul nostru universitar și didactic. 

 

Universitatea de Artă Teatrală
Secția romānă

Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft