Navigator
MASTERAT SCRIERE DRAMATICĂ
2009-06-08

 

Universitatea de Artă Teatrală, īn parteneriat cu Teatrul Lark din New York, Teatrul Ariel din Tīrgu-Mureș și Fundația Dramafest, anunță deschiderea liniei de masterat SCRIERE DRAMATICĂ, īncepānd cu anul universitar 2009-2010.

 

Profilul masteratului este unic īn Romānia, prin parteneriatul cu un faimos centru de dezvoltare a textului nou pentru scenă din New York. La finalul anului I se va organiza o tabără internațională de play writing, la Tīrgu-Mureș, unde masteranzii, alături de autori dramatici din SUA, vor avea ocazia să urmeze un curs de scriere dramatică susținut de un dramaturg american.

 

Pe parcursul celor doi ani ai programului, masteranzii vor lua contact cu publicul de teatru prin susținerea de spectacole-lectură și printr-o prezentare scenică finală, īn mediu profesionist.

 

Sunt acceptate īnscrieri ale candidaților care au o licență īn orice domeniu, nu neapărat teatru, și sunt motivați să scrie pentru scenă. Este recomandată cunoașterea, cel puțin la nivel de bază, a limbii engleze.

 

Examenul de admitere va avea loc īn luna iulie a anului 2009.  La īnscriere sunt necesare, pe lāngă documentele obișnuite pentru īnscriere - masterat, următoarele:

 

1. Un fragment de 8-10 pagini dintr-un text dramatic īn lucru
2. O scrisoare de motivație (maximum o pagină)

 

Examenul va consta din:

1. Proba scrisă: improvizație pe o temă dată
2. Proba orală: Interviul și susținerea fragmentului prezentat la īnscriere


RECOMANDĂRI:

Dacă nu aveți deja un text elaborat, vă sugerăm să recurgeți la următoarele posibilități:

1. Scrieți o scenă de despărțire īntre părinte-copil, prieteni sau un cuplu. Īncercați să faceți īn așa fel īncāt să reiasă carcaterul personajelor și motivul despărțirii.

2. Pe baza unui titlul dintr-un ziar, a unui story ieșit din comun sau a unui anunț de la mica publicitate, scrieți o scenă īn care să existe conflict și o īntorsătură de situație, cu nu mai mult de trei personaje.

3. Rescrieți, folosind un limbaj actual, celebrul monolog al nasului, din Cyrano de Bergerac, piesa lui Edmond Rostand.

 

Mai puteți atașa dosarului de īnscriere și alte lucrări care considerați că vă reprezintă ( poezii, povestiri, o autobiografie subiectivă etc)

 

RECOMANDĂRILE NU AU CARACTER OBLIGATORIU


CONDUCĂTOR DE AN, secția romānă: ALINA NELEGA, autor dramatic

 

Alina Nelega  - dramaturg şi prozatoare, membră a UNITER, Uniunii Scriitorilor şi a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Piesele ei, traduse īn engleză, germană, franceză, maghiară, poloneză şi rusă sīnt publicate īn reviste (Teatrul Azi, Contemporanul, Dialog – Varsovia etc), antologii (Eastern Promise – Aurora Metro Publishers, Londra, After Censorship/Apres la censure – Unitext, Antologia Festivalului de la Sibiu, Amalia respiră adānc, editura Dybbuk, Praha etc) şi sīnt citite, publicate şi reprezentate īn Romānia (la Tīrgu-Mureş, Cluj, Arad, Timisoara, Bucureşti, Bacău), Ungaria (Pecs, Eger) şi īn străinătate (Londra, Zurich, Berlin, Heidelberg şi New York). Colaborează cu Teatrul Bush din Londra şi Teatrul Lark din New York, beneficiază de o rezidenţă internaţională la Teatrul Royal Court din Londra și īn cadrul IWP (International Writing Program) Iowa, USA. Fondează festivalul de dramaturgie nouă Dramafest, conduce ateliere de dramaturgie, scrie şi regizează spectacole  radiofonice la Bucureşti, Cluj şi Tīrgu-Mureş, traduce din literatura dramatică britanică şi americană. Regizează rar, texte proprii şi texte noi (germane, franceze şi americane). I se decernează de către UNITER premiul ‘Piesa anului 2000’ pentru www.nonstop.ro  Īn mai 2007 i se decernează premiul de „Autor European” la Heidelberger Theatrestueckemarkt.  Īn 2008 cartea ei, kamikaze, este nominalizată pentru premiul de dramaturgie al Uniunii Scriitorilor.


Alte cărţi apărute:

ultim@vrăjitoare (Editura Paralela 45, 2001, nominalizat la premiile Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din Romānia, apărut īn lb. maghiară la editura JAK, 2007),
Teatru şi povestiri (2003, Editura UNITEXT),
Hess (Teatrul Ariel, 2003),
kamikaze (Cartea Romānească, 2007)

 

Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft