Navigator
Paul Socol - despre teatru, minciună, adevăr
2009-04-29

 

9 aprilie 2009. Ziua Universității de Artă Teatrală. E și ziua în care Universitatea acordă premii pentru cel mai bun student - actor de pe scena Teatrului Studio. Anul acesta, Paul Socol, masterand anul I la Arta Actorului, primește premiul pentru cel mai bun student-actor.Îl puteți vedea în cele două spectacole ale secției române de la Teatrul Studio - O FAMILIE ÎNDOLIATĂ și OAMENII CAVERNELOR.

(vezi programarea spectacolelor aici

 

 

 

Raluca Bălan: Ce nu este teatrul?
Paul Socol: Teatrul nu este atunci când sala e goală. Teatrul nu este a day time sau night time job - refuz să cred în asta.

 

foto OAMENII CAVERNELOR

 

R.B.: Premiile ating orgolii .... ?
P.S. : Nu stiu. Depinde și cine decide că meriți premiul. Dar cel mai mare câștig pentru un actor, un student la actorie, sunt aplauzele de la finalul reprezentației. 

 

R.B.: ... sau ridică nivelul competitiei?
P.S. : Nu știu dacă este cazul. În ceea ce mă privește știu că o să încerc de fiecare dată să fac roluri bune. Și pentru mine și pentru public și pentru colegi, spectacol. Nu neapărat pentru un premiu.

 

R.B.:  Când auzi cuvantul competiție .. la ce te trimite? o luptă între 1,2 ...n persoane...sau o luptă între tine și tine?
P.S. : Întodeauna între mine și mine. Nu din egoism, ci din necesitate. Nu e ușor să joci roluri mari.

 

R.B.:  Exista și roluri mici? Mici în ce sens?
P.S. : Nici un rol nu este mic. Sau așa îmi place să cred. Exista roluri mari sau mici ca și text..sau număr de scene... dar orice rol e important.

 

R.B.: Dacă ar fi să poți alege un rol dintr-un spectacol....în regia unei anume personalități care ar fi acela (rolul și spectacolul)?
P.S. : Îmi este tare greu să răspund la întrebarea asta...lista e lungă.

 

R.B.: Și începe cu ce?
P.S. : Cred că începe cu prima repetiție la care am luat parte, în liceu, la Teatrul Național din Cluj, când profesoara noastră de actorie, Melania Ursu ne-a dus la repetiții la Hamlet, regia Vlad Mugur. Eram înnebunit. Sorin Leoveanu juca Hamlet. Și Vlad Mugur era un regizor impecabil. Am fost de vreo 15 ori la spectacol..îndrăgostit de teatru, de Hamlet, de tot. Acum, dacă îți dorești să joci Hamlet, actor fiind, parcă e clișeu, dar prima dragoste rămâne prima dragoste.

 

R.B.:  Deci..Hamlet...regia Vlad Mugur. Mi-ai spus la început ce nu e teatrul....răspunde-mi la întrebarea inversă..ce înseamnă teatrul?
P.S. : Teatrul înseamnă adevăr.Întotdeauna adevăr.Dacă minți pe scenă nu faci teatru.

 

R.B.: Dar teatrul nu e o minciună care durează 1-2 ore?
P.S. : Dacă ar fi o minciună, ar sta publicul în sală 1-2 ore, să fie mințit?

 

R.B.: E o minciună acceptată...
P.S. : Minciuna acceptată e aproape adevăr.

 

                                                                                                
                                                                                                       foto O FAMILIE ÎNDOLIATĂ

 

R.B.: Cum ți-ar place să arate ultimul tău an de facultate? ca proiecte...spectacole...la care să iei parte?
P.S. :
  Tot ce vreau e sa vină mai multă lume la teatru. nu e nimic mai trist pentru noi să jucăm cu jumăte de sală goală sau să fim nevoiți să amânăm spectacolul din cauza unui public puțin. Din fericire se întâmplă tot mai rar și sper să fie mult mai bine. Nu-mi fac planuri de viitor. Niciodată nu știi ce se întamplă mâine. Eu doar vreau să joc și să cunosc oameni noi care să mă învețe lucruri noi. Am nevoie de experiență, de prieteni, de oameni , de scenă, de teatru .... de viață.

 

 

Raluca Bălan - secretar literar Teatrul Studio al UAT (secția română)


Calendar

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft