Navigátor
TUDATOS MÉDIAFOGYASZTÁS A KISKORÚAK KÖRÉBEN
2012-06-04

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara konferenciát szervez a következő címmel:


TUDATOS MÉDIAFOGYASZTÁS A KISKORÚAK KÖRÉBEN


I. Médiatudományi Konferencia
Marosvásárhely, Művészeti Egyetem,
2012. június 4.


Konferenciánk célja teret adni mindazoknak az elemzéseknek, amelyek etikai, szociológiai, kommunikációs, nyelvészeti, jogi vagy akár esztétikai megközelítésben taglalják a kiskorúak és a média kapcsolatát, különös tekintettel az audiovizuális és on-line médiaformákra.
Ma már tudományos közhelynek számít, hogy a XX. század végi és XXI. század eleji kommunikációs forradalommal egyidejűleg átalakulóban van a médiafogyasztás szerkezete is. Éppen ezért a kiskorúak médiafogyasztási szokásait vizsgálva minden bizonnyal fontos következtetéseket fogalmazhatunk meg a közeljövőre nézve, hiszen a változásokra nyilvánvalóan ez a nemzedék a legérzékenyebb, ők azok, akiknél a radikális szerkezetváltás a leginkább kimutatható. Amennyiben előítélet-mentesen közelítjük meg ezt a témát, lehetőségünk van bizonyos kommunikációs átalakulásokat megelőlegezni, illetve mindazt, ami a kiskorúak médiafogyasztásában ma még lényegében spontán jellegű, a tudatos oktatás és nevelés tárgyává tenni.
A sokirányú és sokszempontú megközelítés azért is fontos, mert ma világszerte ütköznek az álláspontok azzal kapcsolatosan, hogy van-e szükség újabb jogi szabályozók bevezetésére, például az internet világában. Erre a jövő szempontjából fontos kérdésre nézetünk szerint csak multidiszciplináris megközelítéssel lehet válasz(oka)t keresni.
Ebből a megfontolásból várjuk konferenciánk felkérésére mindazok jelentkezését, akik a szociológia, kommunikáció-tudományok, nyelvészet, etika, jog, esztétika területén munkálkodnak és nyitottak a saját szakszempontjaik szerint a valamennyiünket érintő média területén megfigyeléseket végezni.
A jelentkezés és a rezümé elküldésének határideje 2012. május 25. Kérjük, max. 200 szavas rezüméjét küldje e-mail-ben a következő címekre: santhaagnes@yahoo.de, kos.anna@yahoo.com. A dolgozatokat (szakreferensek elbírálása után) szándékunkban áll megjelentetni a Művészeti Egyetem SYMBOLON című periodikájában. További információk: Sántha Ágnes (santhaagnes@yahoo.de; uat@uat.ro).


Galery:
Naptár

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft