Navigátor
Gyilkosok éjszakája -bemutató előadás
2011-04-19

 

 


        2011. április 19-én, kedden este 7 órától mutatják be a Művészeti Egyetem harmadéves és másodéves színész szakos hallgatói José Triana Gyilkosok éjszakája című darabját.
        A színmű megírásának időpontja 1965. Nyomtatásban egy évvel később, 1966-ban jelent meg, és egy csapásra híressé tette a kubai drámaírót. Munkájáért még ugyanabban az évben elnyerte a Casa de los Américas díjat.

        A színdarab, mint minden igazi művészi érték, örökérvényű emberi problémát taglal: élhetünk-e önálló döntés és cselekvés szabadsága nélkül? Megfékezhető-e ebből a frusztrációból eredő agresszió és ha igen, hogyan?
        Megírásának idején, a hatvanas években, a darab a szükségszerű társadalmi változtatások, a diktatúra elleni harc szimbólumaként vált ismertté.

        Napjainkban, a színmű aktuális olvasata jóval árnyaltabb színpadi megjelenítést igényel és tesz lehetővé. Immár nem a társadalmi vonatkozások, sokkal inkább az egyén egzisztenciális problémája kap nagyobb hangsúlyt.
       A családon belüli szülő-gyerek konfliktus okai, a kommunikációképtelenség és a szeretet hiánya válik meghatározóvá. Van-e egyáltalán remény a sérülések orvoslására, és ha igen, milyen kompromisszumok árán?
        A dráma történetének színhelye a családi háznak egy olyan helysége(tetszőlegesen pince vagy padlás), ahol a testvérek, Lalo, Fela és Bebe biztonságban érzik magukat és nyugodtan játszhatnak. Játékuk tárgya azonban rendhagyó: a szülők megölése.
        A virtuális gyilkosság folyamatos, vég nélküli eljátszása, a szülők megsiratása, az általuk ismert karakterek valamint az apa és anya torzójának megjelenítése, egy tudatos, kegyetlen szertartás nélkülözhetetlen elemei.
A szadizmustól és mazochizmustól sem mentes „játék” szüntelen megismétlésének célja, épp a játék határainak az átlépése és a valós gyilkosság elkövetése.
        Eljutnak-e, eljuthatnak-e a dráma hősei a végletes megoldásig?
        Erre a kérdésre igyekszik egy lehetséges választ adni a most bemutatásra kerülő színpadi változat.

       Az előadás szereplői: Badics Petra és Boros Csaba harmadéves színművész szakos hallgatók, Sándor Anna másodéves színművész szakos hallgató, valamint Tatai Sándor színművész.
       Az előadás rendezője: Tatai Sándor, színészmesterség tanár.
       A következő előadásra április 21-én, csütörtökön este 7 órától kerül sor. Helyszín a Művészeti Egyetem 26-os terme. Az előadás időtartama 60 perc, szünet nélkül. A belépőjegyek ára 5 lej.

 

A terem befogadóképességére való tekintettel megkérjük kedves nézőinket, hogy jegyigénylésüket minél hamarább jelezzék a 265-260362 telefonszámon vagy a studio.jegyek@ yahoo.com email címen.
Jegyek elővételben a Stúdió Színház jegypénztárában minden kedden és csütörtökön 12- 14 óra között, valamint a fennmaradt helyek függvényében, előadás előtt is vásárolhatók.

 

Galery:
Naptár

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft