Navigátor
Huszti Péter Marosvásárhelyen
2010-05-12


Huszti Péter díszdoktorrá avatása Marosvásárhelyen

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszdoktori címet adományoz Huszti Péternek. A Doctor Honoris Causa cím átadására szerdán, május 12-én délben, 13 órától kerül sor az egyetem Stúdió termében. Laudációt mond dr. Kovács Levente professzor.

 

Huszti Péter eddigi művészi és egyetemi tanári pályafutását csak lépcsőkben lehet ismertetni.  Csak a Madách Színházban – ahova az egyetem elvégzése után szerződtették, s melynek 1989-1994 között művészeti vezetője volt – több mint 70 prózai főszerepben láthattuk; Peer Gynt, Trepljov, Lucifer, Ádám, Higgins, Cyrano szerepek jelzik Huszti Péter színészi sokszínűségét. Saját bevallása szerint a legnagyobb kihívást Shakespeare figurái jelentették: Hamlet, Jago, Lear sorolhatjuk ismét a teljesség igénye nélkül. Huszti Péter a musical műfajában is remekel, az utóbbi időben pedig az operettbe is belekóstolt – sikerrel. A jeles színművészt rendezőként is megismerhette a közönség, 22 jelentős előadást rendezett. A  korántsem befejezett életmű számszerű felmérése is kihívás: több mint 100 filmben és tévéjátékban szerepelt, ezek közül 70 fő- vagy jelentős szerep volt. A díjak sem maradtak el: 1974 – Jászai díj, 1978 – Kossuth díj, 1983 – Érdemes Művész, 2004 – Kiváló Művész. Huszti Péter számos színházról szóló cikk szerzője, négy könyvet írt: Királyok az alagútban (1986), Emlék-próba (1995), …sárból, napsugárból… (2004), Kik vagytok, hé! (2009).
Huszti Péter pályájának kevésbé látható része az egyetemi tanári tevékenysége; 1974-től tanít a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1982-től egyetemi professzor, 1988-2010 között az egyetem Színházi Főtanszakát vezette, 1994-2001 között pedig az egyetem rektora volt, jelenleg pedig a Doktori Tanács elnöke. Huszti Pétert közvetlenül elsősorban rektori tevékenysége köti a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemhez, rektorsága alatt négy jelentős fesztivált szervezett, melyekre meghívta egyetemünket is. Tartalmas, érdemi kapcsolat alakult ki a két intézmény között, egyfajta testvéri viszony; a marosvásárhelyi egyetem – a diktatúra évtizedei után – ebben az időben próbálta újrarendezni sorait. Huszti Péter rektor úrhoz nem lehetett olyan problémával, kéréssel fordulni, melyben ne segített volna. Talán nem is jó szó a segítség, hanem inkább az odahajolás, az a gondosság, mellyel kezelte az intézményünkben folyó magyar színész- és rendezőképzés helyzetét. A diákok elszállásolásától a vendégtanár-programokig, tanácskozások megszervezésétől egészen a közös műhelymunkákig mindenben partnernek, jó szervezőnek bizonyult.
Eljött az a pillanat, mikor a magyar nyelvterület egyik legjelentősebb színművészének, rendezőjének, Huszti Péter professzor úrnak, a budapesti egyetem egykori rektorának, a Doktori Tanács jelenlegi elnökének egyetemünk a legmagasabb kitűntetést, a Doctor Honoris Causa címet adományozza. Egyetemünk életében ez a pillanat Ünnep.
A díszdoktori cím ünnepélyes átadása napján délután 6 órától a nagyközönség közvetlenebbül találkozhat a népszerű budapesti művésszel, kiváló tanárral egy közönségtalálkozó keretében, a Stúdió Színházban.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem
Köteles Sámuel utca 6 szám
www.uat.ro

 

 

 

                     

Galery:
Naptár

© copyright UAT 2019
created by Smartsoft